Etiquetes etiquetoses

martes, 16 de diciembre de 2014

EL GRECO, un pintor extraordinari (EPV3)


Doménikos Theotokópoulos, més conegut com el Greco, fou un pintor del final del Renaixement, que va desarrollar un estil molt personal en les seues obres de maduresa. Va nàixer en 1541 en Candia, en l'illa de Creta. Doménikos estudià pintura en la seva illa natal, convertint-se en pintor d'icones en l'estil postbizantí. Aquest estil era una continuació de la pintura tradicional, ortodoxa i grega, d'icones des de l'Edat Mitjana.




Prelude in E Minor Op 28 No 4 by Frédéric Chopin on Grooveshark

La seua formació pictòrica va ser complexa, obtinguda en tres focus culturals molt diferents: la seua primera formació bizantina va ser la causant d'importants aspectes del seu estil que van florir en la seua maduresa; la segona la va obtenir a Venècia dels pintors de l'alt Renaixement, especialment de Tiziano, aprenent la pintura a l'oli i la seua gamma de colors; i finalment, la seua estància a Roma li va permetre conèixer l'obra de Miquel Àngel i el manierisme, que es va convertir en el seu estil vital, interpretat d'una forma autònoma. El seu estil pictòric exalça les obres següents:



- "El retablo mayor de Santo Domingo el Antiguo": En 1576, en "Santo Domingo el Antiguo" es va construir una nova esglèsia amb els béns de la difunta senyora Maria de Silva, destinada a ser el seu lloc d'enterrament.







- "El expolio": Va ser un dels primers treballs en Toledo, junt amb les pintures del "Retablo de Santo Domingo el Antiguo", recien arribat d'Itàlia. El motiu d'aquest quadre és el moment inicial de la passió en el que Jesús es despullat de les seues robes.







- "El retablo de doña María de Aragón": En 1596 el Greco va rebre el encàrreg del tauló de l'esglèsia del col·legi seminari de l'Encarnació de Madrid, més conegut per el nom de "doña María de Aragón". Debia realitzar-se en tres anys i es va valorar en més de 63 reals, el preu més alt que va recibir en la seua vida.





- "El entierro del Señor de Orgaz": L'església de Sant Tomé albergava les restes del Senyor d'Orgaz, que va morir en 1323 després d'una vida molt generosa en donacions a institucions religioses de Toledo. Segons una llegenda local, la caritat del Senyor d'Orgaz va ser recompr¡ensada en el moment del seu enterro, apareixent miraculosament Sant Esteve i Sant Agustí que van introduir el seu cadàver en la tomba.


 

1 comentario:

Profesor de Plástica dijo...

3º POST:

- Título obvio y sin nada de gancho!!.

- Info muy concisa y adecuada, me gusta!!

- Imágenes demasiado pequeñas!!!, no se aprecian los detalles.

- No habéis puesto ningún enlace a la web del artista o a la de algún museo que tenga sus obras.

- Os falta colocar otro clip musical.

NOTA: 7